MENÜ
Köszöntünk a Jókai Óvoda honlapján!

 

A Jókai Óvoda 1943-ban épült Tatabánya Bánhidán, a város egyik családi házas övezetében. Az épületet óvodai célra építették a Jókai Mór Általános Iskola közvetlen szomszédságában. Először három, majd két csoporttal működött és működik jelenleg is.

De amíg ide elértünk, több változáson is keresztülmentünk:

Tatabánya Város Önkormányzata a 144/1999.(VI.17.) k.gy-i határozatában szerkezetileg megváltoztatta a város óvodáit.

1999. szeptember 1-től összevontan működtette az Arany János, az Erőmű-telepi valamint a Jókai Óvodát, így a három óvodából egy alapító okirattal és egy vezetővel rendelkező óvoda lett, majd 2004-ben a gyermeklétszám csökkenése miatt az erőműi telephelyet megszűntette.

2009-ben megalakult a Bánhidai Szlovák Általános Művelődési Központ. Az ÁMK-ban három intézményegység működött: a Jókai Mór Általános Iskola, az Arany János Óvoda és Jókai Óvoda, valamint a Puskin Művelődési Ház. 2012-től pedig külön van az Arany János Óvoda és telephelye.

Az óvoda egész épületén a Jókai Mór Általános Iskolával osztozunk, melynek kb. az 50%-át használja az iskola.

Gyermekeink Új-Bánhida, Öreg-Bánhida és Paradicsomkert területéről valamint a város egyéb részéről is járnak óvodánkba.

Nagyon örülünk, hogy gyermekeink elfogadóak és befogadóak, mert nem nézik, hogy ki honnan jött, milyen családi háttérrel.

Kicsi óvodánk nagy előnye a meghitt, családias légkör, ahol mindenki ismeri egymást, együtt játszik kicsi és nagy, tanulnak egymástól és segítik egymást. Az összenyitható csoportszobák, a közösen használt helyiségek, az udvar is mind-mind ezt teszik lehetővé. Ezt kihasználva reggelente közösen tornázunk, az ünnepélyekre együtt készülünk, táncolunk, délelőttönként a gyermekek átmehetnek a másik csoportba „vendégeskedni”. Ezek erősítik bennük az empátiát, az alkalmazkodó képességet, a szocializációt, a társas kapcsolatok kialakulását, a „másokért tevés” érzését. Ezek pedig mind-mind óvodánk erősségei.

A nevelési programunkat 2018. szeptember 1-én is módosítottuk.

Programunk a gyermek legalapvetőbb tevékenységére, a játékra épít.

„Játék, mese, mozgás”

 Nevelésünk célja, hogy a családi nevelést kiegészítve 3 éves kortól az iskolába lépésig elősegítsük az óvodások sokoldalú, harmonikus fejlődését, a gyermeki személyiség kibontakozását, a hátrányok kiegyenlítését, az életkor és az egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembe vételével, ideértve a kiemelt figyelmet igénylő gyermek ellátását is.

Nevelésünk alapvető feladata a gyermek testi-lelki szükségleteinek kielégítése. Ezen belül:

Ø az egészséges életmód alakítása

Ø az érzelmi, az erkölcsi nevelés, a szocializáció és az értékorientált közösségi nevelés

Ø értelmi fejlesztés

Ø az anyanyelvi nevelés, kommunikáció.”

A gazdasági megszorító intézkedések már többször megnehezítették az óvoda munkáját, ezért új szemléletre és az intézmény arculatának megváltoztatására is szükség volt, de a régi hagyományok megőrzésével. Ilyen hagyomány a szlovák nyelv ápolása. A gyermekek játékos formában ismerkednek a szlovák nyelvvel, melynek ritmusát, dallamvilágát hamar elsajátítják dalos játékok, mondókák, kiszámolók segítségével.

Minket igazol, hogy érdemes a szlovák hagyományokat ápolni, hiszen már sok-sok rendezvényen értünk el sikereket és elismeréseket. A szülők itt is megfelelő partnernek bizonyulnak, fáradságot nem kímélve hétvégén is örömmel jönnek és kísérnek minket a fellépésekre.

Mivel a közelünkben található a városi műjégpálya és az óvoda saját korcsolyákkal is rendelkezik, ezért a téli időszakban többször is megyünk korcsolyázni. Régi óvodásaink a gyorskorcsolya versenyeken kimagasló eredményeket érnek el.

A Jászai Mari színházba öt előadásos bérlettel rendelkezünk, és nagyon sokat kirándulunk, sétálunk minden évszakban, mivel egyik célkitűzésünk, hogy gyermekeink élő kapcsolatban álljanak a természettel és a közeli Csónakázó-tó növény-és állatvilágát évszakonként ismerjék meg.

Jelenleg A Szlovák önkormányzat segítségével minden héten ismerkedünk a néphagyományokkal, néptánccal.

Óvodánk önkormányzati fenntartású, két csoportos intézmény, 45 fő engedélyezett létszámmal.

Arra törekszünk, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat és folyamatosan biztosítsuk számukra a szeretetteljes, harmonikus és kiegyensúlyozott légkört.

Tantestületünk 7 főből áll. 4 fő felkészült óvodapedagógusból, akiknek a személye minta a nevelésben. Két ügyes dajka, valamint 1 fő gyermekszerető pedagógia asszisztens segíti munkánkat.

Nevelőtestületünk stabil, mindenki több éves gyakorlattal rendelkezik. Kihasználjuk a továbbképzési lehetőségeket, rendszeresen tájékozódunk a mai kor elvárásainak megfelelően.

Nagyon jó kis csapat, összetartó közösségé formálódtunk, számunkra nem létezik „megoldhatatlan”. Mindig figyelünk egymásra, jól érezzük magunkat az óvodában és hisszük, hogy ez kihat gyermekeinkre is.

A tárgyi feltételek a működéshez szükséges alapvető feltételeket biztosítják. Csoportszobáink esztétikusak, jól felszereltek.

Óvodánk épülete, a gyermekek által használt helyiségek, azok berendezései mind alkalmas a gyermekek egészséges nevelésére.

Fontos a családokkal való jó kapcsolat, amit sikerül is kialakítanunk.

A szülők érdeklődnek az óvoda munkája iránt, és amiben csak tudnak, segítenek. Gyakran kérik a véleményünket és segítségünket nevelési kérdésekben és tanácsainkat általában meg is fogadják. Kapcsolatunkra a szülőkkel az egymás iránti bizalom és kölcsönös tisztelet jellemző.

Jó érzés, hogy „régi gyermekeink” mennyire ragaszkodnak hozzánk: programjainkon örömmel vesznek részt, többször meglátogatják az „ovijukat” és a régi óvodásaink ide íratják be gyermekeiket valamint a közösségi szolgálatra is szívesen jelentkeznek a középiskolákból.

 

Meggyőződésünk, hogy „Jót és jól játszani – ez a gyerek dolga az óvodában.” 

vissza

 

 

vissza

  

Hírek

 • Nyílt napok 2016-ban
  2016-03-04 14:54:48

  Óvodánkban 2016. március 22-én és 23-án nyílt napokat tartunk. 23-án délután 16 órától tavaszi húsvétváró szöszmötölő is lesz.


  Minden kedves érdeklödőt szeretettel várunk.

  Meghívó

 • III. hely
  2015-04-25 11:42:48

  A Kisvakond Csoport harmadik helyezést ért el a "Görögország" versenyen.

  Gratulálunk nekik!

  Az oklevél megtekinthető az Eredményeink, sikereink oldalon.

   

 • II. hely
  2015-04-02 11:50:26

  A Kisvakond Csoport második helyezést ért el a "Tavasztündér" készítő versenyen.

  Gratulálunk nekik!

  Az oklevél megtekinthető az Eredményeink, sikereink oldalon.

   

 • Arany-bál
  2015-04-02 11:46:04

  Tisztelt Szülők!

  Hagyományainkhoz híven idén is szeretettel meghívjuk Önöket a tavasz-köszöntő jótékonysági Arany-bálra!
  Részlezek az Aktualitások oldalon.

   

 • Új képek
  2014-11-20 20:02:25

  Új képek kerültek fel a 2014-2015-ös képgalériába.

   

Asztali nézet